Toernooi

Het toernooi ‘De Wiltschutbeker’, in de volksmond ook wel ‘De Wiltschut’, wordt al vele jaren gespeeld. Het is de organisatie niet bekend wanneer de Wiltschut voor het eerst is gespeeld. Via de oude wisselbeker hebben we wel kunnen achterhalen dat de Wiltschut in elk geval al bestaat sinds 1960, de winnaar toen was ‘Flying Bats’.

Het toernooi staat bekend om haar gezelligheid en sportiviteit. Wanneer je deelnemers vraagt waarom zij meedoen met de Wiltschut, dan geeft men aan dat het leuk is om het seizoen nog wat te verlengen, dat het zo gezellig is en dat je ook eens andere spelers tegenkomt.

Tegen het eind van de voorjaarscompetitie hoor je her en der al geluiden over de Wiltschut; men kijkt naar het gespeelde percentage en bespreekt of het al dan niet gunstig is voor de Wiltschutbeker. Teams worden gevormd en via de website worden de teams opgegeven. Tot op het laatste nippertje wordt er geschoven met teams en worden er mensen toegevoegd.

Alle leden van afdeling Gelre kunnen aan dit toernooi deelnemen, zowel competitiespelende leden als recreanten. Naar aanleiding van het competitieresultaat óf in overleg met de wedstrijdleiding wordt de licentie voor het toernooi bepaald. Deze licentie wijkt af van de licentie waarmee gespeeld wordt bij andere toernooien, omdat er alleen gekeken wordt naar het afgelopen seizoen.

Er wordt gespeeld met gemengde teams; mannen en vrouwen spelen in één team, maar ook sterke en zwakke spelers. Juist deze gemengde teams maken het voor spelers aantrekkelijk om mee te doen met het toernooi.

Op basis van je licentie wordt de beginstand van de game bepaald; een sterke speler zal punten voor moeten geven aan een zwakke speler. Zo hebben beide spelers een uitdaging en nog belangrijker, kans om te winnen.

De Wiltschutbeker begint altijd met een poulefase waarbij uit of thuis gespeeld wordt. Daarna volgt er een aantal vervolgrondes en finales in zalen die door de organisatie zijn vastgelegd. Er wordt geen dubbel gespeeld dus elke wedstrijd is er een winnaar en een verliezer.

Het toernooi wordt georganiseerd onder de vlag van de NTTB. De organisatie bestaat uit Michel Ebben, Dicky de Jong en Martijn de Jong.

Deelname aan het toernooi is gratis. De winnaars van het toernooi winnen de befaamde wisselbeker. Voor de teams welke als 2e en 3e eindigen is er een medaille.